lesbos

Take Care Of Your Neighbor is actief op Lesbos. Hier vindt u meer informatie over dit eiland.

Lesbos is best een groot eiland; vergelijkbaar met onze provincie Utrecht. Om het hele eiland in twee weken te bekijken, is eigenlijk onmogelijk. Er is zoveel te zien en te beleven! De laatste jaren is het toerisme helaas helemaal ingestort. Vanwege de vluchtelingenstroom in de voorbije jaren, hebben heel veel mensen dit eiland links laten liggen. Dit is echt totaal niet nodig! De vluchtelingen wonen in kampen en sowieso ondervind je geen hinder van ze! Misschien kun je het ene met het andere combineren? Een vakantie in combinatie met werken voor een hulporganisatie? Of er een echte werkvakantie van maken? Voor de locale bevolking is de instorting van het toerisme funest. Hun inkomen valt voor 85% weg en de Grieken hebben het ná de grote crisis, die hen al zo hard trof, nu helemaal erg moeilijk. Misschien nog een extra reden om dit (nu heerlijk rustige) vakantie eiland met een bezoek te vereren en de locals een hart onder de riem te steken.

Het eiland Lesbos, ook wel Lesvos genoemd, is waarschijnlijk vernoemd naar de held Lesvos van Thessalië,  de zoon van Lapithos en kleinzoon van Aiolos: de god van de wind. Lesbos heeft een bewogen geschiedenis. Dit is te zien aan een nederzetting uit de bronstijd, een antiek theater, een Romeins aquaduct, middeleeuwse vestingen, Turkse moskeeën en de vele kloosters en kerken. Lesbos heeft ongeveer 85.000 inwoners, waarvan er zo’n 40.000 in de hoofdstad Mytilini wonen. Mytilini is een gezellige havenstad met een mengelmoes aan architectuur. De bevolking van Lesbos leeft met name van de landbouw en dus, tot een aantal jaren terug, ook van het toerisme. Op Lesbos groeien meer dan 11 miljoen olijfbomen en er wordt per jaar ongeveer 25.000 ton olijfolie geproduceerd. Daarnaast staat het eiland bekend om haar goede kwaliteit ouzo. Dit is een sterke drank die op meerdere plaatsen op het eiland gebrouwen wordt.  Het eiland heeft een schitterende en afwisselende natuur. Als wandelaar kom je hier helemaal aan je trekken! Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. Er komen maar liefst meer dan 250 vogelsoorten voor, waaronder purperreigers, ooievaars en flamingo’s.  De 370 km lange en grillige kustlijn is bezaaid met prachtige stranden met kiezels, fijn zand en het water is diepblauw. Lesbos is uitermate geschikt voor een ontspannen vakantie en het leven is er absoluut niet duur!

In het noorden van het eiland liggen de meest bezochte plaatsen zoals Molivos, Eftalou, Petra en Anaxos.

Molivos heeft een klein schilderachtig haventje en een labyrint aan hele smalle straatjes en trappen. Op de top van de heuvel staat de imposante Byzantijnse burcht. Het kasteel zelf is een ruïne maar heeft wel een klein museum. In de zomermaanden worden er concerten en theatervoorstellingen gegeven. Het burchtstadje Molivos staat tevens bekend als een ideale visplek. De zee rondom is er diep met geen al te rotsachtige bodem en is rijk aan vissoorten (waaronder blauwbaars , zeebaars , witte brasem , zeebrasem).

Eftalou staat bekend om zijn warmwaterbronnen. Er zijn een aantal strandjes en het zeewater is heerlijk warm in de zomer.  Het oude thermale bad ligt pal aan het strand. Een gewelfvormig witgekalkt bouwwerk met daarin een klein bad, gevuld met het hete bronwater. De temperatuur van dit water varieert van 43 tot 46 °C en bevat bevat chloride, natrium en radium, waaraan een genezende werking wordt toegeschreven voor allerlei kwalen zoals  reumatische aandoeningen en huidziekten.

Er is ook een ‘Ezelfarm’.  Hier wordt je de mogelijkheid aangeboden om het hele eiland te verkennen op de rug van een ezel. Michalis, de eigenaar, zoekt voor iedere deelnemer de juiste ezel uit. Deze ezels genieten van het dragen van mensen op hun rug ( tot maximaal 100 kg!)  Misschien is het even wennen, maar je moet niet vergeten dat deze dieren jarenlange ervaring hebben en zich niet voor de tweede keer aan dezelfde steen zullen stoten;-) Je kunt deze ezels blindelings vertrouwen en Michalis vertelt onderweg van alles over het eiland.

Het plaatsje Skala Sykaminias heeft een kleine haven met kleurrijke vissersbootjes die meestal ‘s avonds uitvaren en de volgende ochtend de verse vis afleveren bij de vele restaurantjes.  De (inkt)vissen worden hier te drogen gehangen tussen de aan lantarenpalen gespannen lijntjes. In dit dorpje staat ook een prachtig kerkje die je zeker met een bezoek moet vereren!

Prachtig om te bezoeken in het dorp Petra is de kerk van Panagia Glykofilousa. Deze kerk staat op een dertig meter hoge rots. Je komt er door een trap te beklimmen die in de rotsen is uitgehouwen. Deze trap telt 114 treden; dus dat is een aardige klim!

In het binnenland van Lesbos zijn nog meer bezienswaardigheden te zien zoals bijvoorbeeld: de tempel van Klopedi, de vroeg-christelijke basiliek van Chalinadou, de Kremasti brug en de tempel van Messa uit de 3e eeuw v. Chr. Verder zijn er nog diverse kloosters te bezichtigen.

Het klooster van Agios Rafaël is het meest beroemde klooster van Lesbos en één van de meest bekende kloosters in heel Griekenland. Het wordt jaarlijks bezocht door bedevaartgangers uit Griekenland, de Balkanlanden en vanuit Rusland. Het klooster heeft zelfs een restaurant en er zijn kamers te huur voor de pelgrims.

Bij het plaatsje Moria staan de restanten van een 170 meter lang aquaduct. Dit aquaduct stamt uit de Romeinse tijd en werd gebruikt om water uit de bronnen bij Agiassos naar Mytilini te leiden. Er wordt zelfs gezegd dat er heet water uit de hete bronnen over werd getransporteerd. In de tijd van de Romeinen zou Mytilini dus al warm water gehad hebben!

De hoofdstad van Lesbos, Mytilini, ligt aan de oostkust van het eiland. Het is één van de oudste steden van Griekenland. Een bruisende stad met een 5000 jaar oude geschiedenis, waar eeuwenoude gebruiken en gewoontes bewaard zijn gebleven en hand in hand gaan met het moderne leven van vandaag. In de stad is van alles te zien en te doen: de keuze is reuze! Er zijn heel veel winkeltjes en restaurantjes, een mooie haven en prachtige bouwstijlen. Voor ieder wat wils dus!

In het zuiden van Lesbos ligt het dorp Papados waar een Olijfolie museum is gevestigd.

Plomari wordt wel de “Ouzo hoofdstad” van Griekenland genoemd. Het is de tweede grootste stad van het eiland en is gebouwd in het midden van de 19e eeuw. Hier doen de Ouzostokerijen goede zaken en nog steeds staat de Ouzo Plomari bekend als de beste van zijn soort. Un waar kun je beter genieten van een goed glas Ouzo dan in een café in Plomari? Het is echt de moeite waard een bezoek te brengen aan één van deze Ouzofabrieken.

Het toeristenplaatsje Skala Kallonis heeft een lang zandstrand en een klein vissershaventje. Vroeg in de ochtend komen de bont geverfde vissersbootjes binnen met hun vangst. De vissers zelf zijn dan bedrijvig in de weer om alle sardines uit de netten te halen en hun netten te repareren. Op de uitgestrekte vlakte rond Kalloni zijn ook de zogenaamde zoutpannen. Met name in het voorjaar zijn hier veel flamingo’s te zien. Lesvos ligt precies op een route voor trekvogels die ieder jaar naar Afrika heen en weer vliegen en in dit gebied zijn dan ook heel veel vogelsoorten te zien.

Het plaatsje Skala Eresou ligt in een prachtige baai en heeft een lekker strand. Achter de nieuwe kerk kunt u mozaïeken van een voormalige basiliek bewonderen uit de 5e eeuw. De taverna’s (restaurantjes / caffeetjes,  hebben houten vlonders waarop u kunt genieten van een drankje, een maaltijd én van het uitzicht op zee. Lekker in de schaduw en toch op het strand!

Het versteende woud is misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid van het eiland. Het is een beschermd natuurgebied. Het woud ligt in een dal en langs al de wandelpaadjes liggen boomstronken en rechtopstaande restanten van bomen; versteende bomen wel te verstaan!  Bij de ingang is een cafeetje. Op Nisiopi, een klein eilandje voor de kust, zijn ook nog eens duizenden van deze versteende bomen te vinden.

Ook de hengelsporter kan zich op Lesbos helemaal uitleven. Zowel overdag als in het donker zijn er aan de kust de meest mooie vissen te vangen. Maar ook inktvis laat zich regelmatig verleiden om in je aas te happen. Hengelsportwinkels vind je sowieso in Mytilini (dicht bij de haven in de winkelstraat) maar ook op andere plaatsen dicht langs de kust zijn ze te vinden. En niets gevangen? Ga dan ‘s morgens vroeg naar de haven waar je de vis vers kunt kopen zodat de pan toch op tafel kan!

Op Lesbos is dus genoeg te doen om een fantastische vakantie te beleven! En zeker in de zomer zijn de vliegtickets niet duur en vlieg je er met een directe vlucht naar toe. Ook het verblijf, het boodschappen doen, het uit eten in de restaurants; het is gewoon heel betaalbaar zo niet goedkoop te noemen. Voor het gemak huur je ter plaatse een auto. De mensen op het eiland  zijn erg behulpzaam en erg vriendelijk. Dus ben je op zoek naar een vakantiebestemming die niet te ver weg is, waar het in de zomer heerlijk warm is, waar veel te zien en te beleven is: denk dan eens aan Lesbos! En zou je echt iets willen betekenen voor het eiland: meld je dan aan als vrijwilliger bij een hulporganisatie. Dat kan het hele jaar door…  Op die manier kun je twee dingen combineren: vluchtelingen in de kampen een humaan leven geven en in je vrije tijd genieten van al het moois van Lesbos.