Erg,…. erger,…. ergst ?

Iedere keer als je een kamp bezoekt ( en dan maakt het niet uit op welk eiland dat dit is,  of dat dit op het vaste land in Athene of Thessaloniki is) dan denk je iedere keer weer: dit kan niet erger… Maar bij het volgende bezoek blijkt dat het helaas toch noch erger kan. Er bekruipt je een gevoel van machteloosheid, schaamte en woede, dat dit anno 2019 kan… Vorig jaar deelden we zo’n kleine 10.000 jassen uit tijdens de winterdistributie; dit jaar 15.000. (de mensen die nieuw aankomen krijgen direct al een kledingpakket) De aantallen zijn nog nooit zo hoog geweest. Het aantal vluchtelingen, alleen al op Lesbos, gaat al ras naar de 20.000 mensen en dat op een veel te klein oppervlak. Dat vraagt om moeilijkheden; zeker als straks de winter echt invalt!

Zijn er dan helemaal geen positieve berichten te melden?

Zeer zeker wel!  De organisaties die actief zijn op de Griekse eilanden doen werkelijk alles wat in hun vermogen ligt om deze mensen te helpen. Samen met heel veel vrijwilligers die daar onbezoldigd hun werk doen (zelf hun reis, verblijf, eten, huurauto etc betalen) doen ze wat ze kunnen. Chapeau voor al deze (vaak jonge) mensen! Echter zijn deze vrijwilligers en organisaties afhankelijk van wat jij met je overvloed doet. Oftewel: zij zijn afhankelijk van donaties van goederen zoals kleding, schoeisel, tenten, slaapzakken, enz. Maar ook van donateurs en giften! Transporten kosten namelijk ook veel geld, een ontbijtje keer duizenden mensen is iedere dag weer een groot bedrag, het uitvlakken van het terrein zodat de tentjes een beetje vlak kunnen staan, de tenten zelf, medische zorg en noem maar op…. het kost allemaal geld! Voor jou is 20 Euro misschien niet zo heel veel. Voor deze mensen maakt het een wereld van verschil. Zij zijn niet gebaad bij een cadeautje onder de kerstboom maar veel meer bij een fatsoenlijk onderkomen in de vorm van een waterdichte tent.

En er is een groot gebrek aan tenten momenteel! Je ziet mensen langs de weg met bossen suikerriet zeulen waarvan ze een soort frame maken en met stukken plastic (die ze bijvoorbeeld op een industrieterreintje vinden) iets van een onderkomen bouwen waar ze hun gezinnetje in kunnen huisvesten. Je kan je voorstellen dat de wind vrij spel heeft en de regen overal tussendoor sijpelt. Als je geluk hebt en je vindt een pallet dan hoef je in ieder geval niet op de koude grond te slapen maar iets verhoogd en hopenlijk ‘droog’ op een stuk karton van een doos…. Onmenselijke toestanden!

 

‘Verplichte vrije tijd’

De laatste 2 dagen van mijn bezoek was ik vrij en heb die tijd gebruikt om andere organisaties te bezoeken om te kijken waar we elkaar kunnen ondersteunen. Samenwerking is immens belangrijk! Ook ben ik deze dagen de “jungle” in gegaan ( het gebied rondom het echte kamp Moria) om met eigen ogen te zien hoe het is om in zulke omstandigheden te moeten leven. Ik heb daar vele mensen gesproken en ben ook uitgenodigd in hun onderkomens om met hen te praten. Wat een gastvrije mensen! Zo ongeveer het laatste koekje wat ze hebben bieden ze je zelfs nog aan…. Mooie gesprekken gevoerd, geproefd wat het is om vluchteling te zijn, opnieuw gevoeld wat het is om in zo’n tentje te wonen, te slapen en te eten. Mensen mogen wijzen op het feit dat er altijd hoop is. (Op datzelfde moment stond de regenboog aan de hemel) Maar ook de dankbaarheid van deze mensen mogen ervaren dat je dit werk voor hen wil doen omdat anderen lees: Europese landen, wegkijken. Heel veel indrukken mogen opdoen en mezelf  meermaals afgevraagd waartoe een mens in staat is…

Maar ondanks alle ellende, die als een film aan je voorbijtrekt, weer nieuwe energie opgedaan om in het nieuwe jaar er weer keihard de schouders onder te zetten. Met nieuwe spirit om het voor deze mensen wat dragelijker te maken in hun huidige omstandigheden. Onze verantwoordelijkheid weer op te pakken ondanks beperkingen waar we zelf steeds weer tegenaan lopen. Maar in het volste vertrouwen dat we op u mogen rekenen om dit mooie en helaas zo noodzakelijke werk te kunnen (blijven) doen. Blijf ons werk steunen alsjeblieft.

Tot slot:

wat zou het mooi zijn om deze vluchtelingen met de kerstdagen een goed onderkomen te bieden in de vorm van een degelijke tent. Voor slechts 25 Euro geeft u een vluchtelinggezin al zo’n nieuwe leefruimte. Een wereld van verschil! Wil je daarbij nog 5 slaapmatjes, 5 slaapzakken en warmwaterzakken doneren dan mag u 75 euro doneren. Wij zorgen ervoor dat deze mensen ‘voorbereid’ de winter in kunnen. Dat geeft jou  een goed gevoel, maar deze mensen zijn super geholpen en zullen je echt giga dankbaar zijn. Ikzelf  weet nu ook weer wat dankbaarheid is….

Zullen we allemaal ons hart laten spreken?

Maak je gift over ten name van:

Take Care Of Your Neighbor:

NL23  RBRB 0778 2365 36